Pour vous chauffer

Een collectie elektrische kachels


Braun H2 (D)

Dieter Rams, die veertig jaar als ontwerper voor Braun heeft gewerkt, definieerde zijn ontwerpfilosofie ooit als 'weniger, aber besser'. Dit minimalistische kacheltje is daarvan één van de beste illustraties. Hoewel de duitsers dit model wel de 'baksteen' noemen hou ik het liever op een juwelenkistje, gezien de perfectie waarmee het is gemaakt. De passing van de kunststof zijstukken met het plaatwerk, de vlakverdelingen en verhoudingen, de manier waarop de louvres zijn samengesteld, de grijstinten, de fluisterstille werking, de bediening met één schakelaar (6 standen + thermostaat), alles is even volmaakt.

De inwendige ventilator heeft de vorm van een langwerpig schoepenrad. De lucht wordt door een smal kanaal gestuwd waarin de gloeispiralen zijn ondergebracht. Dit is een essentiële nieuwe ontwikkeling, waarmee tot een wezenlijk kleiner kacheltje kon worden gekomen dan alles wat tot dan toe gemaakt was. Deze H2 (en de identieke H1) zijn nog 'baksteenvormig', maar bij de latere H7 wordt dit aspect in het design geëxpliciteerd: deze heeft van de zijkant bezien de vorm van een scheidsrechtersfluitje.

Het meest opmerkelijke aan dit ontwerp is de ouderdom. Hij is niet van 1980, nee... van 1959. Terecht heeft ook het MoMa in New York er ééntje (een wat vergeeld exemplaar) in de collectie opgenomen.